De Nederlandse spelauteur Martyn F heeft voor het tweede jaar op rij reden voor een glimlach. Vorig jaar ontving hij een IGA voor zijn tweepersoonsspel Limes, dit jaar wist hij zijn nieuwe spel Epoch – Early Inventors onder te brengen bij de Amerikaanse uitgever Rio Grande Games. Het contract is getekend, maar op dit moment is er nog niets bekend over de releasedatum. Gefeliciteerd!
Op een binnenplaats liep ik de Vlaamse spelauteur Kris Burm tegen het lijf, de auteur van de hoogwaardige abstracte tweepersoonspellen uit het project GIPF. Ook hij had reden tot lachen, in 2016 zal de Duitse uitgever Huch deze topserie nieuw leven inblazen. Kris heeft ondertussen het boek De Juiste Zet gepubliceerd.
Ik geef de pen aan Bob voor een kennismaking met Royal Goods en Haithabu. Twee jaren geleden werd ik getipt om in Essen vooral een kaartspelletje te kopen bij de stand van de Oostenrijkse Spiele Museum. Dit spel was de prijswinnaar van de Oostenrijkse wedstrijd voor spelauteurs en heette ‘Händler der Karibik’ – en was binnen de kortste keren uitverkocht. Gelukkig was er heel snel een uitgever bereid, om een nieuwe oplage te drukken, dat enkele maanden later met de naam Port Royal (ja, die) op de markt kwam. Tijd voor een deja-vu. Dezelfde auteur Alexander Pfister had weer een kaartspelletje gemaakt dat in samenwerking met het Oostenrijkse Spiele Museum in een kleine oplage in Essen werd verkocht….. De geschiedenis herhaalde zich: binnen twee dagen was het Spiele Museum al zijn exemplaren kwijt en waren de gelukkige kopers die op tijd kwamen een leuk kaartspel rijker.
Royal Goods is een handelsspel met 110 kaarten waarbij de spelers in de Middeleeuwen een aantal handelsketens proberen op te zetten. De kaarten zijn multifunctioneel: de voorzijde kan 1) grondstof 2) gebouw of 3) productieketen zijn; gebruik je de achterzijde, stellen de kaarten 4) geproduceerde producten voor. Doel van het spel is het om gebouwen neer te zetten en daarin steeds meer en betere producten te produceren. Het spel eindigt in de ronde dat een speler zijn achtste gebouw heeft gebouwd. Dan worden alle punten geteld en de winnaar bepaald. Je start het spel met vijf kaarten, een Houtskoolbranderij, een arbeider en zeven geproduceerde goederen (houtskool) met een waarde van 1 munt per stuk. Een ronde bestaat uit de volgende acties/fases: 1) Trekken van twee nieuwe kaarten 2) Kaarten voor de markt draaien 3) Nieuw gebouw plannen en bepalen in welk gebouw je arbeider deze ronde werkt 4) Meer kaarten voor de markt draaien 5) Produceren 6) Nieuw gebouw bouwen en/of een hulparbeider werven.
Om te kunnen produceren, moeten de noodzakelijke grondstoffen in de markt aanwezig zijn, of door grondstoffen uit je eigen de kaartenhand worden aangevuld. Slaag je hierin, activeer je het gebouw en kun je bovendien nog meer producten produceren met kaarten uit je hand en/of halffabricaten die je met andere gebouwen hebt geproduceerd. Deze ‘secundaire’ productie kost minder grondstoffen. Het is deze functie die je in staat stelt om steeds meer en steeds duurdere goederen te produceren en ook de duurdere gebouwen (die meer winstpunten opleveren) te kunnen kopen. Elke ronde probeer je weer opnieuw om de in de markt liggende grondstoffen (waarvan je bij het plannen slechts de helft hebt gezien!) zo effectief mogelijk in te zetten in de gebouwen die je ter beschikking hebt. En naarmate het spel zijn einde nadert, worden je doelen natuurlijk hoger en de uitkomst spannender. Wie het spel in Essen nog te pakken kreeg, geluk gewenst. Wie het nog niet heeft, moet op de professionele uitgave van Lookout Spiele wachten….. Aanrader!
Haithabu is een nieuwe spel van Spielworxx. Dit was de naam van een belangrijk handelsstadje van de Vikingen in het zuiden van Denemarken in de 10e eeuw. Hé, Vikingen die handel drijven en niet plunderen of brandschatten? Inderdaad, in Haithabu gaat het er vredig aan toe. Elke speler is een handelaar die probeert zijn goederen zo goedkoop mogelijk in te kopen en met zo min mogelijk kosten bij zijn opdrachtgever(s) te krijgen. Voor het zover is, moet je wel een hele cyclus doorlopen. Allereerst moeten de goederen worden ingekocht. Van laag naar hoog zijn dit er zes: mede, doek, aardewerk, werktuigen, wapens en kruiden, allen met een marktprijs die bij iedere aan- of verkoop wijzigt. Dan zij er de transportmiddelen: wagens of schepen met plaats voor bepaalde goederen in bepaalde aantallen. Heb je de juiste transportmiddelen ter beschikking, vervoer je de goederen naar je handelspost. Van daaruit kun je ze tenslotte aan je opdrachtgever leveren, wat je een beloning in overwinningspunten en (zeker niet minder belangrijk) een bedrag in zilver oplevert.
Het spel duurt acht rondes, waarbij elke speler per ronde drie acties uit kan uitvoeren. Dit kan een aankoop van goederen zijn, een transportactie, een verkoop, het kiezen van een nieuwe opdracht, enz. Daarnaast kun je ook nog een apart karakter werven die je speciale eigenschappen geeft, maar die je in een latere ronde door een vervelende speler weer afgenomen kan worden. En dan zijn er nog de zwarte pionnen: contractwerkers die je een extra actie geven, maar die zich daarvoor duur laten betalen. Per ronde mag je elke actie maar één keer doen (behalve met de contractwerkers!), dus je moet goed blijven plannen en je medespelers in de gaten houden – die uiteraard ook een oogje hebben op die goedkope goederen of die ideale transportkaart.
Oplettende lezers zullen het al hebben opgemerkt: geluk speelt geen grote rol, planning en een gezonde injectie opportunisme wel. De enige random-actie in het spel zijn de zogenaamde nacht-acties. Alle acties staan op een ronde schijf die elke keer dat de startspeler weer aan de beurt is, verder wordt gedraaid. De helft van de acties bevinden zich aan de ‘nacht’-zijde. Wil je één van deze acties gebruiken, moet je met een dobbelsteen gooien en activeer je een gebeurtenis (event) dat zowel gunstig als ongunstig kan uitvallen. In kansen uitgedrukt: 2/6 gunstig. 1/6 niets en 3/6 ongunstig. Zo kun je je medespelers zilver, goederen of overwinningspunten afnemen, maar kun je ook je duur ingekochte transportschip verliezen. Voor duur zilver mag je een extra dobbelsteen gooien en de beste worp kiezen, maar er blijft altijd een risico…..
Alle spelmaterialen zijn voorbeeldig in het Duits en Engels, inclusief de overzichten en de karakterkaartjes. De moeilijkheidsgraad is te vergelijken met Marco Polo. Haithabu is helaas niet goedkoop (64 euro in Essen), maar voor liefhebbers van dit soort spellen absoluut de moeite (en hopelijk ook de prijs) waard!
Normaal zou je in dit korte verslag de spelbeschrijvingen van de nieuwe spellen van Eggertspiele terugvinden. Omdat Bob deze spellen al eerder heeft beschreven, verwijs ik gemakshalve naar zijn eerdere artikelen: Bob in Bochum I en Bob in Bochum II.