Met het segment familie+ en kennerspellen heb ik me daarentegen kostelijk vermaakt.
Van Michael Kiesling’s Azul: Queen’s Garden [info] had ik vooraf geen hoge verwachtingen. Immers, hoe lang blijft zo’n reeks nog fris? Gelukkig bleek dit geen issue bij dit schitterende spel. Hier vul je een tuin met speelstukken en nieuwe tegels. Deze bevatten zes verschillende symbolen en kleuren. Het keuzesysteem voor de speelstukken werkt hier verfrissend anders, het leggen van de tegels doet een beetje denken aan Azul 3 en de zoektocht naar goed scorende groepen is een ware uitdaging. Ik ben blij dat ik het spel heb meegenomen, Queen’s Garden zou zich zomaar kunnen ontpoppen tot mijn favoriet in de reeks.
Voorafgaand aan de beurs heb ik van de spellen van een slordige twintig uitgevers spelbeschrijvingen gepubliceerd. Bij PD-Verlag was ik vooraf alleen geïnteresseerd in Concordia Solitaria, maar bij het schrijven van het desbetreffende nieuwsbericht wekte ook Watch [info] mijn belangstelling. Dit spel van Daniel Newman had ik nog nergens op de radar zien staan. Ik heb een exemplaar gekocht en aansluitend op de speeltafel gelegd. Watch is mijn topontdekking van de beurs. Een elegante, vlot spelende mix van een actierondel, resourcemanagement, plannen en ontwikkelen en een strijd om meerderheden op de sporen waar je de grote winstpunten moet verdienen. Dit alles speelt zich af in de setting van een voormalige Sovjet wapenfabriek, met bijpassende vormgeving. Wat een heerlijk spel is dit!
De Amerikaanse uitgever AEG was verantwoordelijk voor mijn traditionele impulsaankoop. Whirling Witchcraft zag er zo lollig uit, dat ik de verleiding niet kon weerstaan. Ik heb het spel nog niet op tafel gehad, maar dat wordt snel ingehaald. Ik heb wel speelervaring met Randy Flynn’s Cascadia [info]. In dit leg- en puzzelspel leg je met zeszijdige tegels een Noord-Amerikaanse wildernis aan, die je bevolkt met vijf diersoorten. Een geslaagde mix van draften, puzzelen met de verschillende scoremogelijkheden en meerderheden in de terreinsoorten. De schitterende illustraties van Beth Sobel maken het plaatje compleet. Zit qua complexiteit en diepgang aan de bovenkant van het familiesegment. Prima spel.
King of the Valley [info] is het nieuwe spel van Hans van Tol, de man achter uitgeverij The Game Master. Je beweegt jouw speelfiguur over een speelveld van 5 x 5 tegels, om daar de gewenste tegels te verzamelen. De meeste tegels zijn goed voor winstpunten en bonussen, andere geven je speciale acties, waaronder (ik raak bijkans ontroerd) belastinginning. Met vier spelers vind ik het een tikkie ongrijpbaar, met twee spelers is het een heerlijk tactisch spel, waarbij je vooruit kunt plannen en elkaar gericht kunt dwarszitten. In combinatie met de leuke vormgeving en de opmerkelijk lage winkelprijs moet dit wel een succesnummer worden. Op de beurs was dit al het geval, King of the Valley haalde de hitlijst van Fairplay.
Een paar weken voor de beurs had ik al kennisgemaakt met het door Huch uitgegeven bordspel Witchstone [info]. Dit ontwerp van Reiner Knizia en Martino Chiacchiera is overgoten met een vette fantasysaus, iets waar ik bij spellen meestal op afknap. Ik ben blij dat ik dit hier niet heb gedaan, want onder de motorkap ronkt een geslaagde, frisse actiemotor, waarmee jij jouw actiepotentieel op een leuke manier kunt ontwikkelen en versterken. Met een overzichtelijke puntensalade jaag je vervolgens op de winst. Je kunt verschillende strategieën combineren, wat ook wel nodig is omdat je actietegels in een willekeurige volgorde tot je komen. Ik heb begrepen dat HOT Games voornemens is dit spel te demonstreren op het Spellenspektakel.
Eerder op de dag was het me niet gelukt om de stand van Gam’inBIZ in hal 6 te vinden, met dank aan de inconsequente standnummering in de desbetreffende uithoek. Aan het einde van mijn beursdag lukte het wel bij een twee poging. Ik heb met Michiel de Wit gepraat over de succesvolle Kickstarter van de ‘Pewter Heroes Trilogy’ [info]. Met een doorlooptijd van één maand wist hij drie nieuwe spellen naar de beurs te brengen. Indrukwekkend! Verder hadden we het over een paar andere projecten, waaronder een nieuw spelontwerp van de mensen achter CuBirds.
Ik heb halverwege de dag ook nog een half uurtje bijgekletst met Uli Blennemann van Spielworxx. In zijn kleine stand werd het vorige week verschenen expertspel Squaring Circleville [info] gedemonstreerd. In dit spel tekenen de spelers voor de ingrijpende herinrichting van deze stad. Ik kreeg mijn voorbestelde exemplaar daags voor de beurs binnen, ik moet het nog op de speeltafel leggen. Het gesprek met Uli was een leuke reis door onze gemeenschappelijke speelse historie, aangevuld met observaties over de stand van spellenland.
Het Duitse spellenblad Fairplay organiseerde ook dit jaar een Scoutaktion, waarbij beursbezoekers via een website spellen konden beoordelen. Daags na de beurs is onderstaande ‘voorlopige eindstand’ gepubliceerd, waarop de Nederlandse uitgever The Game Master een mooie 7e plek inneemt. De voor deze Scoutaktion geregistreerde beursbezoekers hebben tot november de tijd om beoordelingen vast te leggen.
Ik heb dit jaar een versie van Spiel beleefd die ik vermoedelijk nooit meer ga meemaken. Veel ruimte in de stands en de gangen, nauwelijks wachttijden, geen gestress, voldoende frisse lucht, dit waren de fysieke bonussen van een jaargang met een beperkt aantal bezoekers. De geestelijke bonus was het plezier waarmee de bezoekers en standhouders na een lange ludieke droogte eindelijk weer eens van een echte beurs konden genieten. Ik koester deze bijzondere beurs. Volgend jaar wordt het ongetwijfeld weer bomvol en druk. Over volgend jaar gesproken, Spiel 2022 vindt plaats van 6 t/m 9 oktober 2022.