Op zo’n beurs ben ik meestal drukker met kletsen en fotograferen dan met het spelen van spelletjes. Maar tussen de bedrijven door wist ik nog wel een paar potjes te spelen. In de grote 999 Games stand vroeg Michael Bruinsma mij om de kersverse Speelgoed van het Jaar winnaar Kwakzalvers een paar keer uit te leggen. Dit was leuk om te doen, dit had ik al jaren niet meer gedaan op een Spellenspektakel. De laatste keer was vermoedelijk twintig jaar geleden, toen ik van 1997-1999 ‘chef speldemonstraties’ mocht spelen op die beurs.
Bij HABA heb ik o.a. met Ronald Hoekstra van Spelmagazijn veel plezier beleefd aan Michael Kiesling’s legspel Miyabi. De spelers leggen een Japanse tuin aan. Iedere speler heeft een speelbord, zes lantaarns en puntenstenen om zijn punten te tellen. Het spel kent vier bouwfases, waarin een aanbod aan tuintegels in vier formaten gaandeweg wordt gekozen en aangelegd. Je moet een tuintegel uitkiezen en op je eigen speelbord leggen. Het symbool op de tuintegel (1-3) moet daarbij in de juiste rij komen te liggen, bovendien moet het lantaarnveld boven deze kolom nog vrij zijn. Je mag andere tuintegels overbouwen, maar de nieuwe tegel moet volledig worden ondersteund. Na het plaatsen zet je een lantaarn boven de kolom waar zojuist een symbool is toegevoegd. Een tuintegel levert meteen punten op: het aantal symbolen vermenigvuldigd met de hoogte. Leg jij van een bepaald symbool de eerste tegel op het vijfde niveau, krijg je een bonus. Aan het einde van het spel krijgen de spelers extra punten voor de rijen waarin ze de meeste of de op een na meeste objecten bezitten. Het spel bevat verschillende uitbreidingen/varianten. Miyabi is een vlot en erg leuk meerderhedenspelletje, waarbij je elkaar voor de voeten loopt bij het kiezen van tegels en het scoren van meerderheden.
Bij Ravensburger speelde ik het bordspel Minecraft: Builders & Biomes, dat is gebaseerd op het populaire computerspel. In dit Minecraft bordspel verken je de bovenwereld, verzamel je bouwblokken en bouw je indrukwekkende gebouwen. Het gemeenschappelijke speelveld is een raster van 4 x 4 stapels met elk vier bouw- en/of monsterkaarten, met daartussen wandelruimte voor de speelfiguren. Daaromheen liggen zestien neutrale wapentegels, de spelers hebben zelf ook een eigen setje wapentegels. Met behulp van een mal vorm je een kubus van 64 bouwblokken (16x hout, 14x zand, 12x steen, 10x obsidiaan, 12x groen/joker). De actieve speler voert twee verschillende van vijf mogelijke acties uit. 1) Pak twee blokken van de kubus en leg ze in je persoonlijke voorraad. De bovenkant en ten minste twee andere zijden moeten vrij zijn. 2) De bovenwereld onderzoeken. Je mag je speelfiguur 0-2 velden verplaatsen. Daarna draai je de vier omliggende kaarten/tegels open. 3) Bouwen. Hiertoe moet jouw speelfiguur naast de juiste bouwkaart staan en moet je de afgebeelde bouwblokken betalen. Je legt de bouwkaart op jouw eigen speelbord. 4) Een monsterkaart bevechten. Schud jouw wapentegels en leg er drie open voor je neer. Heb je minstens evenveel harten als op de monsterkaart, dan versla je het monster voor punten. Sommige monsters zijn daarnaast goed voor een extra actie, andere leveren aan het einde van het spel extra winstpunten op. 5) Een wapentegel pakken. Sommige wapens geven je extra mogelijkheden. Er zijn drie puntentellingen. De eerste vindt plaats zodra de hele bovenste laag blokken van de kubus is weggepakt. Dan kies je een terreinsoort en scoor je punten voor de grootste groep aangrenzende velden. De tweede telling volgt nadat de tweede laag blokken volledig van de kubus af is. Dan kies je een bouwmateriaal en scoor je de grootste aaneengesloten groep bouwwerken gemaakt van dit materiaal. De laatste telling volgt nadat de derde laag blokken helemaal van de kubus is weggepakt. Dan tel je de grootste aaneengesloten groep van een type. Minecraft is een geslaagde mix van verzamelen, efficiënt bouwen, scorepotentieel ontwikkelen, op tempo spelen en een beetje mazzel hebben bij het vechten met monsters.
Bij HOT Games lag de vlotte deck builder Rune Stones op tafel. De spelers verzamelen kaarten en edelstenen en laten artefacten maken, die onmisbaar zijn om winstpunten en runenstenen te bemachtigen. Je begint het spel met vier handkaarten. De actieve speler kiest één van de drie mogelijke acties. 1) Nieuwe kaarten kopen. Je gebruikt de punten op je handkaarten van één kleur om een of meer kaarten uit het aanbod te bemachtigen. Het vereiste aantal punten hangt af van de positie van die kaart in het aanbod. Je legt de nieuwe kaarten samen met de gespeelde kaarten op je aflegstapel. 2) Vaardigheden van twee uitgespeelde handkaarten gebruiken. Hiermee mag je edelstenen uit de voorraad pakken, een dobbelactie uitvoeren (goed voor edelstenen, ruilen, punten, een extra wezen of een ertsfiche) of een kaart pakken. Soms moet je iets betalen om de buit te krijgen. De hoogste van de twee kaarten verdwijnt uit het spel, waarmee je bij handig gebruik jouw deck kunt trimmen. 3) Artefacten smeden. De speler mag maximaal twee artefacten uit twee verschillende smederijen smeden. Hiertoe moet je de afgebeelde hoeveelheid edelstenen in de kleur van het artefact (of drie ertsfiches) betalen. Je plaatst elk artefact op een overeenkomstig symbool in de twee krachtrijen op je spelerbord. Nadat jij jouw actie hebt beëindigd, mag je alle artefacten (minstens twee) uit een rij afleggen om krachtpunten en één runensteen te krijgen. Elke runensteen geeft de speler een speciale vaardigheid voor de rest van het spel, zoals twee extra kooppunten of een kaarthand van zes i.p.v. vier kaarten. Aan het einde van je beurt vul je jouw hand weer aan. Het spel eindigt na de ronde, waarin ten minste één speler 65 of meer krachtpunten heeft behaald. Na de eindtelling is de winnaar bekend. Dit nieuwe spel van Rüdiger Dorn is een leuke, vlotte deck builder en grondstoffenverzamelaar. Je bent op zoek naar een efficiënte route naar de artefacten, winstpunten en de bonussen op de runenstenen (waarvan er per soort één minder is dan het aantal spelers). De interactie beperkt zich tot het wegkapen van door medespelers begeerde artefacten en runenstenen.