De Belgische uitgever Jumping Turtle Games komt dit najaar met een Nederlandstalige editie van het bordspel Santa Maria, dat door Aporta Games op Spiel 2017 werd gepresenteerd. Dit spel speelt zich af in de Nieuwe Wereld aan het begin van de zestiende eeuw. Iedere speler bestuurt zijn eigen kolonie. Tijdens jouw beurt moet je één van vier acties uitvoeren: jouw kolonie uitbreiden, één gebouw activeren (met geld), één rij/kolom activeren (met een dobbelsteen) of passen (wat ook nog wat oplevert). Je breidt jouw kolonie uit door tegen betaling van grondstoffen tegels met gebouwen op jouw bord te plaatsen. Je kunt één vrij gebouw activeren door geld te lappen. Je kunt ook een complete rij of kolom in jouw kolonie activeren met een dobbelsteen (werker), waarbij elk gebouw in volgorde wordt afgewikkeld. De dobbelsteen eindigt op het laatste geactiveerde gebouw, waarmee deze tegel is geblokkeerd. Je moet dus opletten waar jij jouw nieuwe gebouwen neerlegt en in welke volgorde jij jouw dobbelstenen gebruikt. Je produceert grondstoffen, start scheepvaartroutes (dan koop je voor grondstoffen een schiptegel, die jou bij het passen extra inkomsten oplevert), verplaatst jouw conquistadores op hun spoor om goud (= jokergrondstof) en extra punten te verdienen en zet stappen op het religieuze spoor om monniken te werven. Je kunt een monnik inzetten als wetenschapper (goed voor een speciale eigenschap voor de rest van het spel), missiepost (voor een eenmalige bonus) of als bisschop (punten bij de eindtelling wanneer je aan de voorwaarden van de tegel voldoet). Na drie ronden volgt een eindtelling, waarbij je nog lekker kunt binnenlopen via gevulde rijen en kolommen op jouw bordje, bisschoppen en schiptegels. Je wint het spel door de meeste punten te verzamelen.
Santa Maria is geschikt voor 1-4 spelers vanaf twaalf jaar en heeft een speelduur van 45-90 minuten. Het spel is ontworpen door Eilif Svensson en Kristian Amundsen Østby en geïllustreerd door Gjermund Bohne.
Jumping Turtle Games beperkt zich niet tot het basisspel, er verschijnt ook een Nederlandstalige editie van de uitbreiding American Kingdoms, die op Spiel 2018 door Aporta Games wordt gepresenteerd. Deze uitbreiding bevat allereerst een paar aanpassingen van het basisspel. Het algemene speelbord wordt o.a. uitgebreid met plek voor een vierde wetenschapper en een extra haven (de aflegplaats voor de nieuwe schiptegels). Er zijn verder nieuwe bisschoptegels, speciale uitbreidingstegels, een cacaostadhuis en cacao-opslagplaatsen. Cacao kun je onder meer gebruiken om een dobbelsteen te manipuleren.
De uitbreiding bevat ook nog vier modules. In module A krijgt elke kolonie een speelfiguur met een gouverneur. Deze wandelt naar rechtsonder en activeert o.a. lege gebouwen. Aan het einde krijgt je plus- of minpunten, afhankelijk van het veld waarop hij is geëindigd. Module B introduceert specialisttegels. Als je een witte dobbelsteen kiest, mag je de bijbehorende specialist voor munten inhuren. Ze zijn goed voor graan, hout, stapjes op het conquistadorspoor of een (upgrade van een) gebouw. Bij module C krijgen de spelers aan het begin geen individuele blauwe dobbelsteen en wordt het aantal witte stenen wordt beperkt tot twee per speler. Nadat de witte stenen zijn gerold, rol je één extra witte en één blauwe dobbelsteen en leg je deze op ambassadeurstegels. Wanneer de actieve speler een ambassadeursteen kiest, voert hij deze volgens de bekende regels uit. Vervolgens mogen alle andere spelers in volgorde dezelfde rij of kolom activeren. Module D introduceert een Mayastad, een asymmetrische rol voor één van de spelers. De Mayaspeler heeft een stadsbord met meerdere regio’s, wegen en tempellocaties. De Mayaspeler begint met zes opslagplaatsen, waarvan er drie zijn gevuld (zijn grondstoffenvoorraad), en een hand met vijf actiekaarten. Je wandelt via dobbelstenen door jouw stad en activeert daarmee productie of verplaatsingen op het conquistador- (goed voor goud en het hinderen van de andere spelers) of het religiespoor (extra actiekaart of vullen van een opslagplaats). Staat een steen op het laatste veld, dan kun je een volgende etage van een tempel bouwen en de bijpassende bonus incasseren. Een tempel is voltooid na drie etages. Met actiekaarten kun je gebouwtegels bouwen, handelen, grondstoffen inleveren voor munten/punten, of anderszins bonussen verdienen. Gespeelde kaarten schuif je onder de bijpassende regio van jouw bordje. Wanneer je past, scoor je in elke regio punten door daar de kaarten te vermenigvuldigen met de gebouwde tempelniveaus. Bij de gouden tempel vermenigvuldig je het tempelniveau met jouw goudvoorraad. De combinatie van modules C en D maakt Santa Maria speelbaar met vijf spelers.
Jumping Turtle Games zal een beperkte voorraad Nederlandstalige exemplaren van het basisspel beschikbaar hebben op Spiel 2018. Wil je een exemplaar op de beurs kopen, kan het vast geen kwaad om de uitgever vooraf te benaderen voor een reservering. De Nederlandstalige uitbreiding mag daar nog niet worden verkocht, maar wordt daags na de beurs uitgeleverd aan de Vlaamse en Nederlandse speciaalzaken. Je vindt Jumping Turtle Games op Spiel in hal 5, standnummer A121. Het Spellenspektakel en Spel staan overigens ook op de agenda van deze uitgever.
Meer informatie: