Reiner Knizia’s dobbelspel Regenwormen is al jaren verkrijgbaar in Nederland. Dit spel heeft zich de afgelopen 10 jaren ontwikkeld tot een van de populairste titels in de catalogus van 999 Games. In 2015 verscheen er plotsklaps een uitbreiding in Duitsland, die in april 2016 ook in Nederland wordt uitgebracht. Voor mij voldoende reden om het basisspel en de uitbreiding onder de loep te nemen.
Het spelmateriaal van Regenwormen bestaat uit 21 stevige tegels met de waarde 21 tot en met 36. Op de tegels zijn 1-4 regenwormen afgebeeld, dit zijn de winstpunten waarom het allemaal draait. Het spel bevat verder acht dobbelstenen met de cijfers 1-5 en een regenworm. Hiermee moet je de tegels zien te bemachtigen. Aan het begin van het spel worden de tegels in een oplopende rij op tafel gelegd. Vervolgens is het dobbelen geblazen.
Je gooit de acht dobbelstenen en legt alle symbolen van één soort af. Eenmaal afgelegde stenen mag je later in jouw beurt niet meer gooien. Pas of gooi de overgebleven stenen en leg alle symbolen van een andere soort af enzovoort. De ogen hebben de afgebeelde waarde, wormen zijn vijf punten waard.
Jouw beurt eindigt met een goed resultaat wanneer je de waarde van een beschikbare tegel hebt gedobbeld en je daarbij minstens één worm hebt afgelegd. Dan pak je de zichtbare tegel met deze waarde uit de rij of van de scorestapel van een medespeler. Leg de tegel bovenop jouw eigen scorestapel. Heb je de gegooide tegel zelf of is hij niet zichtbaar, dan mag je een lagere tegel uit de rij nemen.
Jouw beurt eindigt zonder resultaat bij een worp met uitsluitend eerder afgelegde symbolen, wanneer je geen worm hebt afgelegd, of wanneer je een te lage waarde hebt gegooid. Dan moet je de bovenste tegel van jouw scorestapel inleveren. Leg deze tegel open terug in de rij en draai de hoogste tegel van de rij dicht (tenzij dit dezelfde tegel is).
Het spel is voorbij wanneer er geen open tegels meer in de rij liggen. De speler met de meeste wormen in zijn scorestapel is de winnaar. De hoogste tegel breekt een gelijke stand.
De uitbreiding voegt wat chroom aan deze elegante basis toe. De rij tegels wordt aangevuld met een 11 en een 13. Deze tegels mag je niet van een andere speler afnemen of als eerstvolgende lagere tegel nemen. De uitbreiding introduceert verder vijf ‘specialisten’, die ieder het spel op een eigen tegel in de rij beginnen. Je ontvangt een specialist wanneer je de desbetreffende tegel uit de rij neemt of wanneer je een tegel van een medespeler met een specialist steelt. Je mag overigens maar één specialist tegelijk bezitten. De gouden dobbelsteen bezorgt jou een extra steen. De rode worm telt als één worm bij een dobbelresultaat zonder wormen. Met de wezel mag je per beurt één worp overgooien. De kloek beschermt de bovenste tegel van jouw scorestapel. De raaf levert je een fiche met één extra worm (winstpunt) op. Zo’n fiche verdien je ook wanneer je een worp met minstens twee ‘enen’ opzij legt.
Ten slotte
Ik vind Regenwormen een zalig dobbelspelletje. Het is prachtig uitgevoerd, speelt lekker vlot, is gemakkelijk uitgelegd en spannend door het ingebakken ‘push-your-luck’ principe. Te veel gulzigheid leidt vaak tot teleurstelling, maar ook tot leedvermaak bij je medespelers. En het leed van een ander wordt helemaal vermakelijk wanneer je een mooie tegel van zijn stapel rooft.
De uitbreiding introduceert een paar leuke extraatjes, waarvan de gele steen, de wezel en de rode worm mij het meest bevallen. Maar ook de rest van de uitbreiding zit mij niet in de weg. Het is leuk om zo’n spel na tien jaar een beetje te kunnen pimpen. Ik vind het wel een beetje jammer dat de twee nieuwe tegels dikker zijn dan de oude (ach ja, dat ben ik ook in vergelijking met 10 jaar geleden).
De doos geeft aan dat je met 2-7 spelers op wormpjes mag jagen, ik houd het zelf graag bij drie of vier kippetjes.
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten